COST CALCULATOR

Use our form to estimate the initial cost of renovation or installation.

REQUEST A QUOTE
Download Brochures
Download BrochureDownload Summary

OM GULVBEHANDLING

Gulvsliping er et håndverk, gulvbehandling er en kunst.

Gulvet er den samlende basen i enhver interiørstil. Når gulvet er nyslipt står du fritt til å velge behandling, uavhengig av hva gulvet var behandlet med før slipingen. Du har dermed mulighet for å få et gulv skreddersydd til dine behov og følelsen du ønsker å skape i hjemmet.

I behandlingen av gulv bruker vi begrepene grunnbehandling og overflatebehandling.

Grunnbehandling

Det er i grunnbehandlingen fargevalget på det nyslipte gulvet avgjøres. Det er et hav av fargeuttrykk å velge mellom, og det er derfor mange spennende muligheter for å skape en unik stil og stemning. Det er i hovedsak to typer grunnbehandling å velge mellom:

Grunnlakk

Vannbaserte grunnlakker kommer i flere naturelle nyanser – fra grunnlakker som gjenskaper utseende av ubehandlet treverk til grunnlakker som gir det klassiske naturelle utseendet. En grunnlakk fremhever treverkets spill og struktur. Lakk legger seg oppå gulvet som en hinne, og grunnlakk skaper derfor ikke en dybdevirkende innfarging.

Gulvolje

Ved å massere gulvolje, enten uten eller tilsatt fargepigment, inn i treverket skapes en organisk dybdevirkende innfarging. Gulvoljene vi bruker er transparente, så treverket beholder sin naturlige karakter. Hvordan innfargingen blir på gulvet avhenger av treverkets egenfarge, hvordan gulvet trekker til seg oljen, rommets lysforhold og øvrig interiørstil.

Forbehandling

For å oppnå enkelte avanserte fargeuttrykk, må gulvet forbehandles for å endre egenskapene til treverket. Etter forbehandling følger som oftest grunnbehandling med en gulvolje.

Ønskes det for eksempel en dypere innfarging, har vi forbehandlinger som gir fiberreisning i treverket før grunnbehandling. Når fibrene reiser seg åpnes det porer i treverket, som gjør at innfargingen fra gulvoljen blir mer fyldig og jevn.

I andre forbehandlinger brukes det kjemikalier som trenger dypt ned i treverket. Her er lut det klassiske eksempelet. Lut forhindrer treet i å gulne, og gir gulvet et delikat, patinert utseende.

Overflatebehandling

Etter grunnbehandling følger overflatebehandling som gir gulvet slitestyrke og glans, i tillegg til å avgjøre hvordan gulvflaten føles under føttene. Vi bruker kun velrenommerte kvalitetsprodukter som sikrer et fint resultat med lang levetid.

Vannbasert lakk

Vannbasert lakk er den mest slitesterke overflatebehandlingen, og forsegler gulvet ved å legge seg oppå som en hinne. Vannbasert lakk gulner betraktelig mindre enn oljebaserte overflateprodukter over tid, så gulvene vil holde seg lyse lenger. Vannbasert lakk er enten 1-komponent (1K) eller 2-komponent (2K), og sistnevnte er typisk mer slitesterk enn førstnevnte.

Fordeler med lakk:

 1. Gir treverket svært god beskyttelse mot slitasje og kjemikalier.
 2. Enkel rengjøring og vedlikehold.
 3. Gulner svært lite, så innfarging bevares i stor grad med tidens tann.

Ulemper med lakk:

 1. Riper kan sjeldent utbedres enkelt og fullstendig.
 2. Hakk, trykkmerker og større slitasje kan bare repareres ved at hele gulvflaten slipes.
 3. Lakkerte gulv oppleves som kalde å gå på, med noen hederlige unntak.

Hardvoksolje

Hardvoksolje er en naturlig behandling som fremhever den ettertraktede lune trefølelsen. Oljen trekker ned i treverket, mens hardvoksen legger seg som en hinne oppå og beskytter mot utvendig påvirkning. Vokslaget er tynt og slites bort med tiden. Behandlingen krever derfor jevnlig oppfølging i form av vedlikeholdsoljing av hele flaten utsatt for trafikk.

Fordeler med hardvoksolje:

 1. Gulvet oppleves lunt og behagelig å gå på.
 2. Riper og andre små merker kan lokalbehandles.
 3. Blir etter gjentatte behandlinger hardere og mer slitesterkt.

Ulemper med hardvoksolje:

 1. Må vedlikeholdsoljes. Hvor jevnlig avhenger av forhold som slitasje, sollys, luftfuktighet o.l., men det er gjerne enten årlig eller annet hvert år de første årene.
 2. Gulner en god del med tiden.
 3. Krever tørr-rengjøring etter endt vask.

Såpebehandling

I såpebehandling av gulv brukes en konsentrert, voksholdig såpe som gir et varmt og naturtro uttrykk. Det dannes en hard såpehinne som stadig fornyes med det jevnlige vedlikeholdet behandlingen krever. For å opprettholde og bygge på såpehinnen bør gulvet vaskes med såpebehandlingen annenhver uke i vanlig trafikkerte rom, og hver uke i rom med stor trafikk.

Fordeler med såpebehandling:

 1. Gulvet oppleves varmt og behagelig å gå på.
 2. Et velpleid såpebehandlet gulv holder seg pent i mange år.
 3. Siden såpe er diffusjonsåpent (beveger seg uten ytre hjelp og fordeles jevnt), vil trykkmerker reise seg igjen og småskader repareres ved gulvvask.

Ulemper med såpebehandling:

 1. Krever regelmessig gulvvask med spesialsåpe.
 2. Gir en myk overflate med lite slitestyrke.
 3. Pigment fra farget såpe kan smitte over på klær, listverk og interiør ved gulvvask. Fargen setter seg imidlertid sjelden dersom pigmenten vaskes bort snarlig.
Slitestyrke

Slitestyrken til en overflatebehandling er kategorisert ut ifra om den er beregnet for lett, medium eller stor trafikk.

 • Lett: Egner seg for rolig hjemmemiljø med lett belastning på gulvet.
  Symbol: ★ ☆ ☆
 • Medium: Egner seg for de aller fleste private hjem. Beregnet for gulv utsatt for normal belastning.
  Symbol: ★ ★ ☆
 • Stor: Egner seg for hjem med stor belastning på gulvet og kommersielle gulv (offentlige rom).
  Symbol: ★ ★ ★
Glansgrad

Glansgrad angir hvor mye lys som reflekteres fra overflaten. Glansgrader brukt i gulvbehandling listet opp fra mest refleksjon til minst: 

 • Silkematt: Fremhever detaljer og gir overflaten dybde med noe refleksjon. Egner seg særlig til mørkere behandlinger.
 • Matt: Gir en diskré overflate som samtidig fremmer detaljer. En allsidig glansgrad som egner seg til de fleste behandlinger.
 • Naturmatt: Gir overflaten et lunt, naturtro uttrykk, og visuelt inntrykk av ubehandlet trevirke. Egner seg særlig til naturelle og lyse behandlinger.
Følelse

Hvilken overflatebehandling som brukes avgjør hvordan gulvflaten føles under føttene. Beskrivelsene gjelder opplevelsen, ikke temperaturen.  

 • Kald: Lakkerte gulv oppleves ofte som kalde og harde, men har fordelen med enkelt ren- og vedlikehold.
 • Lun: Den lune trefølelsen er gjerne assosiert hardvoksolje. Enkelte vannbaserte lakker gir også denne følelsen.
 • Varm: Såpebehandling gir en særegen overflatefølelse, der gulvet oppleves som både varmt og mykt å gå på. Såpebehandling krever imidlertid mye vedlikehold.

Våre behandlinger

For å forenkle behandlingene du må ta stilling til, har vi delt våre behandlinger inn i to kategorier:

Xpress-behandling

 1. Enklere behandling
 2. Konkurransedyktig
 3. Rask utførelse

Passer særlig til:

 1. Boliger som skal selges
 2. Utleieboliger
 3. Deg som bare ønsker en enkel behandling

Gulvstyling

 1. Avansert behandling
 2. Skreddersydde uttrykk
 3. Mange fargevalg og fargekombinasjoner
 4. Tidkrevende prosess som gjenspeiler seg i resultatet

Passer særlig til:

 1. Deg som ønsker et gulv som oppfyller din interiørdrøm

HVORFOR VELGE OSS

Vi har over 20 års erfaring som profesjonelle gulvslipere og gulvbehandlere. Vi kombinerer bærekraftig kvalitetshåndverk, faglig kunnskap og punktlighet for å levere et skreddersydd gulv som oppfyller din interiørdrøm.

 • Som medlem av Norges Parkettsliperforbund (NPF), har oppdragsgivere garanti for at oppdrag med oss utføres håndverksmessig forsvarlig.
 • Oppdrag leveres til avtalt pris og tid.
 • God kommunikasjon sikrer at du får et gulv skreddersydd til dine ønsker og behov.

VANLIGE SPØRSMÅL

 • Blir det mye støv?

  Nei. Slipemaskiner lager store mengder støv, men alle maskinene er koblet til veldig gode automatiske støvoppsamlere. Under slipeprosessen støvsuger vi også kontinuerlig med industristøvsugere. En liten mengde støv vil alltids klare å finne veien opp i luften. Det blir dog ikke mer enn at det holder å gå over med en tørr støvklut på utsatte flater i etterkant.

  Merk: Dersom gulvet må freses før sliping, vil det bli mye støv fra fresingen.

 • Blir det mye støy?

  Ja. I slipefasen bruker vi kraftige maskiner som er ganske støyende. Vi bruker hørselvern under slipeprosessen, men det vil ikke være ubehagelig støyende i neste rom dersom døren er lukket. Vi imøtekommer dine behov, og viser forståelse i forhold til dine naboer. I leilighetsbygg kan det være lurt å gi naboer en forvarsel. I behandlingsfasen er det bare støvsuging som støyer.

 • Bør rommet males før eller etter gulvsliping?

  Før er det beste. Ofte støver sparkling/avretting i malerarbeider mer enn gulvsliping (tro det eller ei), så det er lettere for oss å ta vare på malerens arbeid enn motsatt. Det er også lettere å fjerne litt slipestøv fra en nymalt vegg, såfremt den er tørr, enn malingsflekker fra et nybehandlet gulv. Vi sliper helt inntil listverk. Vi gjør vårt ytterste for å være forsiktig, men om det er malte lister er det en fare for at de får kosmetiske overflateskader. Det holder som regel å flekke over disse, men det er oppdragsgivers ansvar.

 • Må jeg rydde rommet før dere starter?

  Ja, rommet må tømmes før møbler, verdifull dekorasjon på vegger, lamper som henger lavt  og elektronisk utstyr. Fastmonterte møbler, som f.eks. bokskap, trenger ikke å fjernes. Dersom det er sokkellister på de fastmonterte møblene, bør de tas av slik at vi unngår å lage overflateskader og kan få slipt lenger inn.

  På grunn av ansvarsspørsmål og arbeidsflyt, vil vi at våre kunder ordner flytting av møbler og rydding av rommet før vi starter på oppdraget. Vi har forståelse for at enkelte har behov for hjelp til flytting av store møbler. Vi er behjelpelige på det, men flytting skjer da på kundens ansvar.

 • Oppdragets varighet?

  Oppdragets varighet avhenger av hvor stor gulvflaten er og hvilken behandling som ønskes. I gjennomsnitt tar oppdrag med Xpress-behandling 3 virkedager og oppdrag med Gulvstyling 5 virkedager. Gulvet er bruksklart dagen etter at vi er ferdig.

  Under slipefasen, særlig når sandkorningen er fin, bør ikke noen andre enn gulvsliperen gå på gulvet. Dette fordi gulvet er veldig sensitivt for småskader, vann- og fettmerker. Under behandlingsprosessen er det kun vi som kan bruke gulvet av samme grunn. Vi har stor forståelse for at det er ubeleilig at gulvene ikke kan brukes, og strekker oss langt for å få utført jobben så raskt det er fagmessig forsvarlig. I perioder med stor pågang er det mange som skal betjenes og oppdrag kan derfor ta noe lenger tid. I disse periodene legger vi alltid opp en logistikk for å få betjent kunder så raskt som mulig, men de som har vært tidlig ute med booking har prioritet.

© Copyright 2019 | ART Parkettsliperi